Çelik Konstrüksiyon



Çelik konstrüksiyon konusunda; proje, imalat ve montaj aşamaları dahil olmak üzere her safhada hizmet verilmektedir.

 

30 mm kalınlığa kadar kesme kapasitesi olan CNC Plazma, 14 mm kalınlığa kadar büküm yapılabilen CNC Abkant tezgahları, her biri 10 ton kapasiteli 6 adet gezer vinç, gaz altı ve ark kaynak makineleri, beş istasyonlu hidrolik kombine makas, hidrolik pres, dört toplu silindir, hidrolik profil bükme makinesi, şerit testere, sütunlu ve radyal matkaplar ve universal tezgahların yanında torna, freze gibi talaşlı imalat tezgahlarının da bulunması, çok önemli kalite ve kapasite avantajları sağlamaktadır.

 

Modern tezgahları ve yetişmiş insan gücü ile aylık 400-450 ton çelik imalat kapasitesi mevcut olan fabrikada, ihtiyaç durumunda bu kapasiteyi artırmak için gerekli olan altyapı da hazırlanmıştır.

 

Aşağıda çeşitli örnekleri verilmiş olan çelik imalatlar, dışarıya bağımlı olmadan; malzemelerin kesilmesi, çatılması, kaynağı, montajı, mekanik temizliği, talaşlı imalatı ve boya holleri ile tamamen entegre olan tesislerimizde yapılmaktadır.

 

• Çelik Konstrüksiyon İmalat ve Montajı

• Endüstriyel Tesisler

• Köprülü Vinçler  

• Vinç Kirişleri  

• Kule; Direk; İmalatları

 

ÇELİK İMALAT AŞAMALARI

Çelik konstrüksiyonun avantajlarından faydalanabilmek için aşağıdaki şartların yerine gelmesi gerekir.

- Proje aşamasında hazırlıklar doğru yapılmalıdır.

- Kullanılan hammaddeler şartname ve standartlara uygun alınmalıdır.

- İmalatlar her aşamada kalite kontrol süzgeçlerinden geçmelidir.

- Malzemeler sahaya doğru biçimde sevk edilmeli ve zarar görmeyecekleri biçimde istiflenmelidir.

- Montaj işinin ehli ekipler tarafından, iş güvenliği ile ilgili bütün kurallara uyarak ve işin gerektirdiği modern ekipmanlarla yapılmalıdır.

 

TAŞÇI MAKİNA tarafından yapılan çelik konstrüksiyon işleri bu amaçla farklı aşamalardan geçer.

 

İş Talebi ve Projelendirme

 

Müşteriden gelen talep doğrultusunda, müşteri ihtiyaçları belirlenip teknik çalışmalar yapılır ve avan projeler hazırlanarak müşterinin onayına sunulur. Projeler kimi zaman müşteri tarafından da verilebilmektedir.

Avan projede, yapının genel ölçüleri, makine ve ekipmanların yerleşimi yer alır. 2D ve işin özelliğine bağlı olarak 3D çizimler, teknik çizim programları ile yapılır.

 

Müşteri onayı ile birlikte statik hesaplar yapılmaya başlanır.

 

Çelik Proje

 

TAŞÇI MAKİNA tarafından hazırlanan çelik projeler üç boyutlu tasarım yapılmasını sağlayan program kullanılarak yapılır.

Çelik projede, yapının genel markalama montaj planları, yapıyı oluşturan her bir parçanın imalat resimleri ve bağlantı elemanları gösterilir.

 

Hazırlanan çelik projeye uygun olarak satınalma ve imalat süreçleri başlar.

 

Satınalma & Malzeme Kabul Kontrol

 

Profiller, plakalar, bağlantı malzemeleri gibi üretimde kullanılacak çelik malzemeler, projelerde veya şartnamede belirtilen özellik ve standartlara göre, gerekli standartlara sahip üreticilerden satın alınır.

 

Fabrikaya gelen malzemelerin ölçü kontrolleri ve göz ile muayeneleri yapılarak uygun şekilde stoklanır.

 

İmalat – İş Hazırlama

 

İmalat için öncelikle iş hazırlama yapılır.

İş hazırlamada proje için yapılacak üretimler, hangi makinelerde hangi pozların üretileceği belirlenir.

 

İmalat – Saç Kesim

 

İş hazırlama ekibi tarafından hazırlanan kesim planlarına göre, imalatta kullanılacak plakalar CNC Plazma tezgahında kesilir. Böylece hassas ve firesiz bir üretim sağlanır. 

 

İmalat – Profil İşleme

 

İmalatta kullanılacak profiller ise geniş makine parkımızdaki farklı makinelerde kesim-delme vb. işlemlerden geçerek işlenir.

 

İmalat – Markalama ve Çatım

 

Proje detay resimlerinde belirtilen ölçülerde kesilen ve işlenen parçalara marka (poz numarası) verilerek izlenebilirliği sağlanır.

 

Kalite kontrol mühendisi tarafından onaylanan parçalar, kaynak işlemine tabi tutulmak üzere teknik resme uygun şekilde birleştirilir.

 

İmalat

 

Kaynak işleminden önce, kaynak yapılacak bütün yüzeyler cüruf, pas ve diğer yabancı maddelerden tel fırça, raspa veya kumlama yöntemleriyle temizlenir.

 

Teknik resimlerde veya şartnamede belirtilen şekil ve ölçülere uygun olarak, düzgün bir formla kaynak ağzı açılır.

Kaynak işlemi, projelerde belirtilen kaynak yöntemleri, parametreleri ve sarf malzemeler dikkate alınarak, sertifikalı kaynakçılarımız tarafından yapılmaktadır.

 

Fabrikamızda genel olarak kullanılan kaynak yöntemleri:

 

– Our factory is mainly used in the welding methods:

– Örtülü elektrod ark kaynağıArc welding with coated electrodes

– Gazaltı kaynağı (MIG-MAG)Gas Metal Arc Welding (MIG-MAG)

– Tozaltı kaynağıSubmerged arc welding

– Argon KaynağıArgon Supply

 

İmalat – Kumlama ve Boya

 

Boyama işlemi öncesinde yüzey, yağ, kir ve pastan arındırılmak üzere, kumlanarak veya mekanik temizlik yapılarak boyaya hazırlanır.

 

Kumlama işlemi, şartnamede belirtilen standartlara uygun olarak yapılmaktadır. Genel olarak İsveç Standardı - SA2 ½ uygulanmakta olup, diğer standartlara uygun  kumlama da yapılabilmektedir.

 

Kumlama işlemiyle boyaya hazır hale getirilen malzemeler, şartnamede belirtilen  özellik ve renkte boya ile, istenilen kalınlık değerleri esas alınarak boyanır.

 

Korozyon Koruma

 

Yapı çeliği oksitlenmeye müsait olduğundan özel malzemelerle korunması gerekir. Bu sebeple talep ve standartlara uygun olarak aşağıdaki yöntemler çelik yüzeyinin temizlenmesi ve akabinde koruyucu olarak uygulanır.

 

- Kumlama

- Kimyasal temizlik

- Boyama

- Galvanizleme