Kapaklar ve Kaldırma Mekanizmaları



BATARDO KAPAKLARI

Batardo kapakları genellikle kapakların veya diğer ekipmanların bakımlarında veya tamirlerinde kullanılırlar. Batardo kapaklarının tasarımları genel olarak kayar kapaklar ile aynıdır. Bu tip kapaklar, eğimli yuvaların olduğu veya akışa karşı kapatmaların gerektiği bazı nadir durumlar haricinde, herhangi bir teker (kılavuz teker hariciveya makara içermezler. tasarımdaki sızdırmalık yüksekliğine göre, batardo kapakları birden fazla parçadan oluşabilirler.

kapaklar ve kaldrma mekanizmalar 5 20150306 1632918053Türbin mansabında bulunan emme borusunun işletimi sırasında kullanılırlar.

 

KAYAR KAPAKLAR

Kayar kapaklar düz gövdeli kapaklar arasında en basit olanlarıdır. temel olarak yapıları, yanlarda bulunan ve betona gömülü kılavuzlarda hareket edebilen bir klapeden oluşur. klape, yük altında sızdırmazlık sa ğlayan ve yan kısımlarda bulunan kayar yüzeylerden (genellikle metal) ve yüzey plakasından oluşur.

 

Az bakım gerektirmeleri, basit ve güvenli yapılarından dolayı kayar kapaklar sıklıkla, sulama kanallarında, kanalizasyon sistemlerinde, dipsavaklarda ve küçük giriş yapıları ile rezervuar savaklamada kullanılır.

 

RADYAL KAPAKLAR



Radyal kapaklar, silindir şeklinde eğimli olarak bükülmüş bir yüzey plakasından ve yüzeyi yataklara bağlayan ve hidrostatik yükü sabit yataklara aktaran radyal destek kollarından oluşur. radyal kapaklar çoğunlukla eğimli yüzeyplakasının merkeziyle aynı noktaya denk gelen, yatay bir eksen etrafında hareket ederler. bu yerleşim sayesinde yüzeye etki eden hidrostatik kuvvetler, kapak üzerine herhangi bir açma veya kapatma etkisi yapmaksızın direkt olarak dönme eksenine iletilirler.

 

kapaklar ve kaldrma mekanizmalar 9 20150306 1918637846

 

TEKERLEKLİ KAPAKLAR


Sabit tekerlekli kapaklar en çok kullanılan kapak türleridir .yüzey sacı, tekerlekler, miller ve sızdırmazlık elemanlarından oluşurlar. Genel olarak, yüzey sacları yatay kirişlerle desteklenmiş düz bir plakadan oluşur. Yüzeyin iki yanında, kirişlerin son kısımlarında, kaynaklanmış dikey destekler bulunur. Tekerlekler, yatay eksende dikey desteklere miller yardımıyla bağlanır. Barajlarda kullanılan sabit tekerlekli kapaklarda, yan kısımlardan, alt eşikten ve su seviyesinin kapak yüksekliğinden fazla durumlarda üst eşikten sızdırmazlık sağlanır.

 

Kapaklar ve Kaldırma Mekanizmaları Resim Arşivine Ulaşmak İçin Lütfen Tıklayınız...